Home / Faqs

Veelgestelde vragen

 

Ga snel naar vragen over:

Zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen in 2024?

De kosten van zonnepanelen kunnen variëren, maar de prijzen zijn de afgelopen jaren gedaald. De gemiddelde prijs van 10 zonnepanelen ligt tussen de €3.500,- en €5.000,- (2.500 Wp). In 2024 zijn zonnepanelen doorgaans betaalbaarder dan in voorgaande jaren. Wij sturen u graag een offerte op maat!

Is het nog slim om zonnepanelen aan te schaffen?

Ja, het is nog steeds slim om zonnepanelen aan te schaffen, zelfs bij afbouw van de salderingsregeling. Zonnepanelen verminderen de elektriciteitskosten, verminderen de CO2-uitstoot en dragen bij aan duurzame energieproductie. De terugverdientijd is nog steeds gemiddeld 7 jaar. 

Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen werken door het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Ze bestaan uit verschillende zonnecellen, meestal gemaakt van silicium, die lichtdeeltjes (fotonen) opvangen en elektronen losmaken van atomen. Deze vrije elektronen creëren een elektrische stroom wanneer ze door een elektrisch veld worden geleid.
Heb je ‘s avonds ook profijt van zonnepanelen?

Zonnepanelen produceren geen elektriciteit ’s nachts. U profiteert vooral overdag, maar als u een thuisbatterij heeft, kunt u ’s avonds van de opgeslagen energie gebruikmaken. Wij installeren de Sessy, de best verkopende slimme thuisbatterij van Nederland! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Kunnen zonnepanelen mijn hele huis van stroom voorzien?

Dat hangt natuurlijk deels af van uw gebruik, de hoeveelheid panelen en de locatie. In de meeste gevallen kunnen we voldoende panelen plaatsen, eventueel gecombineerd met batterij-opslag. Bij SDK Techniek hebben we speciale rekenprogramma’s waarmee we het maximale / optimale aantal voor u kunnen berekenen. We komen graag een keer langs voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. 

Zijn zonnepanelen milieuvriendelijk?

Ja, zonnepanelen worden over het algemeen beschouwd als milieuvriendelijk om verschillende redenen. De belangrijkste reden is dat ze gebruikmaken van zonlicht (een onuitputtelijke energiebron). Door zonlicht om te zetten in elektriciteit, verminderen ze de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, zoals steenkool, gas en olie, die bij verbranding broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen uitstoten. Dit helpt klimaatverandering tegen te gaan en de opwarming van de aarde te beperken. En het scheelt natuurlijk ook in uw portemonnee!

Kunnen zonnepanelen energie opslaan?

Zonnepanelen kunnen zelf geen energie opslaan. Zonnepanelen worden echter steeds vaker gecombineerd met energieopslagsystemen, zoals batterijen, om overtollige elektriciteit die overdag wordt gegenereerd op te slaan voor gebruik ’s nachts of wanneer er geen zonlicht beschikbaar is. Deze systemen zorgen voor een betrouwbare en continue stroomvoorziening van zonne-energie.

SDK Techniek installeert de Sessy, de best verkopende slimme thuisbatterij van Nederland! Heeft u vragen over de thuisbatterij? Neem contact met ons op, we denken graag met u mee! 

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
De levensduur van zonnepanelen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de panelen, de fabrikant, het ontwerp, de installatie en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen hebben de meeste zonnepanelen een geschatte levensduur van 25 tot 30 jaar.Dit betekent niet dat ze na deze periode niet meer werken. Alleen het rendement zal afnemen.
Welke soorten zonnepanelen zijn er en welke is het beste in mijn situatie?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, waaronder monokristallijne, polykristallijne en dunne-film panelen. De keuze hangt af van uw behoeften, budget en de beschikbare ruimte. Monokristallijne panelen zijn over het algemeen efficiënter maar duurder, terwijl polykristallijne en dunne-film panelen budgetvriendelijker zijn.

Werken zonnepanelen alleen als de zon schijnt? En wat als het bewolkt is?

Zonnepanelen kunnen ook bij bewolkt weer nog steeds elektriciteit genereren, hoewel de opbrengst wel minder is dan bij heldere, zonnige omstandigheden. Maar ondanks de wolken kunnen zonnepanelen dus nog steeds bijdragen aan het opwekken van elektriciteit.

Is het slim om een accu te plaatsen voor zonnepanelen?

Het plaatsen van een accu kan slim zijn als u de opgewekte zonne-energie wilt opslaan voor gebruik ’s nachts of tijdens stroomstoringen. Wij installeren de slimme Sessy thuisbatterij bij u thuis. Deze slaat de zelf opgewekte groene energie op zodat je kan inzetten op dure piekmomenten.

Wanneer moeten zonnepanelen vervangen worden?

De levensduur van zonnepanelen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de panelen, de fabrikant, het ontwerp, de installatie en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen hebben de meeste zonnepanelen een geschatte levensduur van 25 tot 30 jaar. Dit betekent niet dat ze na deze periode niet meer werken. Alleen het rendement zal afnemen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De geschiktheid van uw dak hangt af van de hellingshoek, oriëntatie ten opzichte van de zon, en eventuele schaduw van omliggende gebouwen of bomen. Wij kunnen een inspectie uitvoeren om te bepalen of uw dak geschikt is.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

Dit hangt af van de efficiëntie van de panelen en de hoeveelheid zonuren op uw locatie. Gemiddeld hebt u ongeveer 16 tot 20 zonnepanelen nodig van 300Wp om 5000 kWh per jaar te produceren.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen?

Er is eigenlijk geen verschil tussen zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen; beide termen worden vaak door elkaar gebruikt om dezelfde technologie te beschrijven. Zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in elektriciteit door gebruik te maken van fotovoltaïsche cellen. Fotovoltaïsche panelen zijn de technische naam, terwijl zonnepanelen een meer algemene term zijn die vaak in de volksmond wordt gebruikt.

Thuisbatterijen

Wat is een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij slaat u energie, die u niet direct gebruikt, op voor later. Op deze manier kan eigen opgewekte energie efficiënt ingezet worden op tijden dat het u uitkomt, ook wanneer de zon niet schijnt.

Wat kost een thuisbatterij?

Wij werken met de Sessy thuisbatterij. Een Sessy kost €3.350,- en de basis-installatie verzorgen wij vanaf €225,-. Daarmee is Sessy de voordeligste slimme thuisbatterij in Nederland. De prijzen van andere aanbieders variëren tussen de €4.000,- en €10.000,-. 

Hoeveel kW thuisbatterij heb ik nodig?

Er wordt aangeraden om een accu van 1 à 1,5 kWh per kWp van de zonnepanelen te hebben. Met een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp, is het dus ideaal om een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh te hebben. De Sessy thuisbatterij die wij voor u installeren heeft een capaciteit van 5 kWh. Dit is uit te breiden tot een max. van 9 batterijen. 

Vanaf 6 thuisbatterijen raden wij aan om een adviesgesprek in te plannen. We denken graag met u mee over oplossingen voor grootverbruik.

 

Hoe kan een thuisbatterij de efficiëntie van mijn zonnepanelen verbeteren?

Een thuisbatterij slaat de overtollige energie op die overdag door uw zonnepanelen wordt geproduceerd. Deze energie kan dan weer gebruikt worden wanneer de zon niet schijnt. Hierdoor hebt u de mogelijkheid om de eigen opgewekte energie van uw zonnepanelen efficiënt in te zetten. 

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

De terugverdientijd verschilt op basis van kosten, energieprijzen en gebruikspatronen. De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij ligt momenteel rond de 6 jaar, terwijl deze gemiddeld 20 jaar meegaat.

Op basis van de huidige marktomstandigheden heeft een Sessy thuisbatterij een terugverdientijd van tussen de 3 en 6 jaar (afhankelijk van het type contract). 

Hoe werkt de thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat overtollige zonne-energie op en levert die wanneer de zonnepanelen niet voldoende stroom produceren, bijvoorbeeld ’s avonds, wanneer de zon niet schijnt. Een thuisbatterij stelt huishoudens ook in staat om tijdens stroomuitval een beperkte hoeveelheid elektriciteit te gebruiken, afhankelijk van de capaciteit van de batterij. 

Hoe werkt een thuisbatterij in de winter?

In de winter kan de opslag van zonne-energie verminderen vanwege minder zonlicht, maar de batterij kan nog steeds helpen om energie te bewaren.

Laadpalen

Wat kost een laadpaal inclusief installatie?

De kosten van een laadpaal inclusief installatie kunnen variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de €1.000 en €2.500, afhankelijk van merk, model en installatievereisten.

SDK Techniek is gespecialiseerd in het plaatsen van laadpalen en wij kijken grag met u mee naar de beste mogelijkheden voor uw situatie. 

Kan je zomaar een laadpaal laten plaatsen?

Het plaatsen van een laadpaal thuis kan in de meeste gevallen zonder problemen, maar het is belangrijk om te controleren of je aan de lokale regelgeving en vereisten voldoet, en eventueel een vergunning aan te vragen als dat nodig is. Ook hierin adviseren wij u graag!

Onderhoud

Hoe vaak hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Hoe vaak zonnepanelen onderhoud nodig hebben, hangt af van de locatie en de omgevingsfactoren. Over het algemeen wordt aanbevolen om ze jaarlijks te inspecteren en schoon te maken.

Wat kost onderhoud van zonnepanelen?

De kosten van onderhoud voor zonnepanelen kunnen variëren, maar een jaarlijkse inspectie en reiniging kunnen tussen de €50 en €200 kosten, afhankelijk van de omvang van het systeem en de dienstverlener.

Heeft reinigen van zonnepanelen zin?

Het reinigen van zonnepanelen kan zinvol zijn als ze vuil zijn door stof, vogelpoep of andere verontreinigingen. Uit onderzoek blijkt dat gereinigde zonnepanelen per jaar ruim 3% meer energie produceren dan vervuilde panelen. Dit kan een behoorlijke besparing opleveren.

Chat openen
1
Scan de code
SDK Techniek
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?